Ett samarbete mellan Saidi Agneta Ovox och Ilar Gunilla Persson.
Deltagarkonstverkets namn refererar till att vi alla, oavsett hur vi väljer att leva, vart vi kommer ifrån eller vilken samhällsgrupp vi anser oss höra till eller av andra blir placerad i, finns mitt ibland oss och har rätt att finnas och synas där.

Behovet att i samhällsdebatten lyfta frågor kring kollektiv identitet, grupptillhörighet, och framförallt tolerans och medmänsklighet. Projektet vill därför stimulera betraktare att visualisera sig tillhöra olika grupper i samhället.

Det offentliga rummet som arena och valt format ”Photo-standin-ins” möjliggör för alla, även de grupper som annars inte uppsöker denna typ av samhällsbaserad konst att ställa sig frågan ” Om det hade varit jag”?

Projektet omfattar både mindre grupper samt det mer normativa i samhället utifrån tanken att en mångfald innehåller alla olika grupperingar i samhället. Till exempel grupper som: Äldre, samkönade relationer, utlandsfödda, ”tiggare”, ”normativa”, funktionsnedsatta mfl.

Deltagarkonstverket planeras genomföras med en rad interaktiva fotokonstverk i det offentliga rummet i Vadstena stad under 2015. Genom valt format inbjuds deltagare att både betrakta men också att delta i bilden samt att dokumentera detta och lägga upp i sociala medier och hashtagga #mittiblandoss.

Den första bilden i verket, ” Faceless truth”, kommer visas och presenteras i förbindelse med Förintelsens Minnesdag 27/1 2015 i Vadstena. Den kommer vara placerad i klosterkyrkan där minneshögtiden kommer avslutas med ett program efter att ha samlats på Rådhustorget samt gått ett fackeltåg genom staden.

You may also like

Back to Top